ENOTA HRIBČEK

Golo 37, 1292 Ig

gsm: 051 632 241

Poslovni čas enote: 5.30–16.30

 

Bibe (01/ 36 02 275)
vzgojiteljica: NINA KOVAČIČ
pom.vzgojiteljice: JOŽICA JANČAR
 
Pikapolonice (01/ 36 02 273)
vzgojiteljica: MARINKA KRALJIČ
pom.vzgojiteljice: ANDREJA GERMEK
 

Polžki (01/ 36 02 277)
vzgojiteljica: VALERIJA VIRANT
pom.vzgojiteljice: MARJANA LENIČ
 
Ježki (01/ 36 02 274)
vzgojiteljica: URŠA TEGELJ
pom.vzgojiteljice: ANJA PERČIČ

 
Kuhinja (01 36 02 272)
vodja kuhinje: NATAŠA CIBER
  Na planoti ob vznožju Kureščka in Mokrca deluje enota vrtca Hribček. V njej obratujejo 4 oddelki vrtca. Vsi obroki se pripravljajo v lastni kuhinji.

  Obnovljene in prizidane prostore si delimo s podružnično šolo Golo, prav tako tudi travnato in asfaltirano igrišče. V stavbi prevladuje pozitivno počutje ter povezovalni duh. Otroci vseh skupin se veliko družimo med seboj, prav tako pa tudi otroci vrtca in učenci šole. Drug drugemu prirejamo različne prireditve ter s tem krepimo samozavest ob javnem nastopanju. Veliko si pomagamo med seboj, pa naj si bo to igra ali le vzor. To pa pozitivno vpliva tako na starejše otroke, ki pridobivajo občutek odgovornosti, kot na mlajše otroke, ki poleg pomoči pridobivajo tudi moralno podporo, ob vsem tem pa si na prijeten način krepijo samozavest in si v varnem okolju poiščejo svoje mesto v skupnosti.

  V veliki meri v enoti izkoriščamo možnosti za bivanje na prostem. Kadar je le mogoče, se igramo zunaj, hodimo na sprehode, raziskujemo gozd in travnik ter sočutno pogledujemo proti megli v kotlini.

  Vrtec živi z okoljem, pri domačinih smo vedno lepo sprejeti, udeležujemo pa se tudi različnih prireditev, ki se v kraju odvijajo.

  POLETNI ČAS (Mravljice)

  Po dolgem času smo se vrnili v vrtec polni dobre volje, ustvarjalnosti in razigranosti. Skupaj smo ustvarjali, izdelovali zanimive stvari in se veliko gibali v naravi. Skozi poletje smo se prelevili v mini pirate in si naredili svoj čoln, v katerem smo veliko časa pluli. Ker pa postajamo vse večji, smo se tudi »učili« sezuvanja, obuvanja in pri tem smo zelo uspešni. Poletje je bilo zabavno, zdaj pa hitimo novim zmagam naproti.

  Pust, gozd in druge februarske aktivnosti (Pikapolonice)

  Februarja smo otroci iz skupine Pikapolonice uživale v gozdu in se tam razgibale, praznovali smo rojstni dan, skupaj z otroki ostalih skupin naše enote pa spoznavali tudi slovenske simbole in Franceta Prešerna. Njegovega Povodnega moža smo spoznali skozi dramatizacijo, ko so nam jo pripravile vzgojiteljice, potem pa smo z glavnima junakoma še zaplesali.

  Pikapolonice v novem letu

  Pri Pikapolonicah smo se v začetku leta 2020 poslovili od snežaka Srečka, pospravili novoletno smrečico, kljub temu, da ni bilo snega, smo spoznavali značilnosti zime. Praznovali smo rojstne dneve in si priredili zabavo s harmoniko, igrali smo tudi na male inštrumente. Pričeli smo spoznavati zgodbo Piščančka Pika, ob glavnem junaku smo prepoznavali svoja čustva ter spoznavali lutke na palici, ki smo jih kasneje zelo radi uporabljali za igro in za uprizarjanje predstave.

  Pikapolonice v novem letu

  Pri Pikapolonicah smo se v začetku leta 2020 poslovili od snežaka Srečka, pospravili novoletno smrečico, kljub temu, da ni bilo snega, smo spoznavali značilnosti zime. Praznovali smo rojstne dneve in si priredili zabavo s harmoniko, igrali smo tudi na male inštrumente. Pričeli smo spoznavati zgodbo Piščančka Pika, ob glavnem junaku smo prepoznavali svoja čustva ter spoznavali lutke na palici, ki smo jih kasneje zelo radi uporabljali za igro in za uprizarjanje predstave.

  Januar in februar pri Bibah

  Prvi mesec v novem letu nam ni prinesel snega, vendar nam ni bilo dolgčas. Začeli smo se navajati na uporabo kahlice, se poskušali sami sezuti in pospraviti copate ter poiskati svoje čevlje in oblačila. Spoznavali smo barve, risali in barvali s čopiči. Februarja smo se družili z ostalimi skupinami in spoznavali pomen slovenskega kulturnega praznika. Ogledali smo si uprizoritev Povodnega moža, otroci iz skupin Ježki in Polžki pa so nas povabili na predstavo Gozdni festival. Na pustni torek smo se v sprevodu odpravili na sprehod po vasi in se ustavili pri Mavčevih.

  SKORAJ ŽE POMLADNI POLŽKI

  V mesecu februarju sta se v naši skupini prepletala dva projekta – priprave za nastop na Gozdnem festivalu in mesec kulture. Veliko časa smo namenili pripravam na nastop. Pripravljali smo se z vajami pravljice Pod medvedovim dežnikom, nabiranjem naravnega materiala in izdelavo plakatov ter scene. S področja kulture smo se učili o Prešernovem prazniku, se seznanjali z ljudskimi običaji in priredili pustno povorko do družine Mavec, kamor smo že tradicionalno vsako leto povabljeni na flancate. Da pa pustne maske ne odganjajo zime, smo dokazali letos.

  Sneg tudi dočakali (Ježki)

  Kdor čaka, dočaka, in tako smo tudi otroci iz skupine Ježki februarja dočakali sneg. Na njem smo v enem dopoldnevu zelo uživali, celo snežaka nam je uspelo narediti.
  Bili smo tudi zelo vesele pustne šeme, le da snega letos nismo odganjale, temveč privabljale. Tudi v tem mesecu smo praznovali dva rojstna dneva, uspešno pa smo izpeljali tudi Gozdni festival in bili na svoje nastope zelo ponosni. Poleg tega smo spoznavali slovenske simbole ter Franceta Prešerna, ogledali smo si dramatizacijo Povodnega moža in z Uršo in z njim zaplesali na "plesu ob Ljubljanici".

  Pri Ježkih smo čakali sneg

  Pri Ježkih smo po novem letu nestrpno čakali sneg. Nismo ga dočakali, zato smo se od snežaka Srečka poslovili in mu zaželeli prijetno potovanje v bolj snežene kraje.
  Smo se pa zato bolj zabavali v toplejših temperaturah - igrali smo se v gozdu, januarja praznovali dva rojstna dneva, se odpeljali na Ig in si v enoti Krimček ogledali predstavo Vilko zasije v prometu, v igralnici smo si pripravili "veliki poligon", uživali smo tudi v dežju, intenzivno pa smo se pripravljali še na Gozdni festival - vadili smo svoje točke, izdelovali smo vstopnice, dekoracijo in vabila.

  Gozdni januar (Polžki)

  V novem mesecu smo začeli z novo temo. Ker letošnja zima ni ravno radodarna s snegom, smo začeli spoznavati gozd na različne načine. Obiskali smo gozd, si ogledali drevesa in spoznavali različnost med njimi. Nabirali smo material, ki smo ga v igralnici uporabili na različne načine. Z naravnim materialom smo izdelali gozd, naredili smo hišico za storže, s katero se zelo radi igramo. Naravni material nam služi kot pripomoček, za izdelavo različnih didaktičnih igrač. Preko knjig smo spoznavali gozdne živali. Vodilo našega raziskovanja pa je pravljica Pod medvedovim dežnikom.

  Snežak Srečko z Ježki

  Snežak Srečko je ves december tudi otroke iz skupine Ježki zabaval, učil novih stvari, se z njimi igral in jim tudi pomagal. Skupaj z njim smo pri Ježkih poslušali pravljice, prepevali, plesali, se sproščali. Izdelovali smo voščilnice, pekli piškote, doživeli praznično čajanko, si ogledali več lutkovnih predstav, dočakali obraz Dedka Mraza in z njim tudi nove igrače. Kolikor smo se le mogli, smo se zabavali na snegu, praznovali smo dva rojstna dneva, napisali pismo tudi prijatelju Dedka Mraza, Božičku, in v zahvalo od poštarja Pavlija prejeli nagrado.

  PRAZNIČEN DECEMBER S SNEŽAKOM SREČKOM IN Z OTROKI SKUPINE POLŽKI

  Prazničen december smo začeli s predstavitvijo glavnega junaka meseca snežaka Srečka. Ves mesec smo se srečevali z njim in se z njegovo pomočjo veliko novega naučili. Ker je snežak, smo morali zanj najprej izdelati hladilnik. Srečko nas je naučil veliko novih zimskih, prazničnih pesmi in plesov. Po njegovih navodilih smo izdelali dekoracijo v igralnici in garderobi, voščilnice in okraske za novoletno smrečico. Pekli smo piškote in priredili praznično čajanko. O vsega pa nas je najbolj razveselil prvi sneg. Strokovne delavke vrtca Ig so nam odigrale predstavo Frice in Frace.

  Ježki v novembru

  Novembra smo Ježki skupaj s Pikapolonicami, Polžki in z Bibami sodelovali v projektu Tradicionalnega slovenskega zajtrka ter v projektu društva Varna pot. V prvem smo spoznavali življenje čebel ter zdravo prehrano, ogledali smo si lutkovno predstavo, ki nam jo je zaigrala čisto prava zelenjava, kratke lutkovne predstave z zelenjavnimi lutkami smo nato pripravili tudi sami. Dočakali smo obisk čebelarjev, z zavezanimi očmi prepoznavali različne okuse in rajali ob pesmicah o čebelah.

  Decembrske dogodivščine v skupini Pikapolonice

  Decembra smo tudi otroci iz skupine Pikapolonice vsak dan srečali s snežakom Srečkom. Skupaj z njim smo spoznavali koledar, pekli piškote, doživeli praznično čajanko, rajali na prednovoletni zabavi, se obdarovali, dočakali obisk Dedka Mraza in si ogledali predstavo Frrice in Frace. Razveselili smo se novih igrač, ki nam jih je prinesel dobri mož, smo pa Božičku v projektu Pošte Slovenije napisali tudi čisto pravo pismo. Poslušali smo pravljice, se igrali na prostem in veliko prepevali ter plesali.

  Novembrske Pikapolonice

  Novembra smo si Pikapolonice ogledale kar nekaj lutkovnih predstav. Z njihovo pomočjo smo spoznavale zdravo prehrano ter njen pomen za naše življenje, spoznavale smo tudi prometno varnost ter življenje čebel. Veliko smo sodelovale z otroki ostalih skupi naše enote, udeležile smo se projekta Tradicionalni slovenski zajtrk, pomagale smo izdelati plakate o varni vožnji, skupaj z Ježki, Bibami in s Polžki smo odšle na strokovni sprehod spoznavanja varnega obnašanja v prometu. .

  TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK IN PROMETNA VARNOST PRI POLŽKIH

  Mesec november ni bil v naši igralnici nič manj pester kot vsak drug. V tem mesecu smo izvedli tradicionalni slovenski zajtrk, zato smo se veliko pogovarjali o čebelah, okusih in o zdravi prehrani. Ker v tem mesecu obeležujemo tudi svetovni dan spomina na žrtve prometnih nesreč, smo teden posvetili tudi pogovoru o prometni varnosti. Mesec je hitro minil in vsak dan smo se naučili veliko novega. Vsak torek dopoldan nas je obiskala Mojca Rode, ki je za nas pripravila gibalno urico. Praznovali smo en rojstni dan.

  Strani