ENOTA STUDENČEK

Troštova ulica 21, 1292 Ig
gsm: 051 632 204

Poslovni čas enote: 6.00 –16.30

Piščančki (01/2802 453)
vzgojiteljica: ERNESTA MAČEK
pom.vzgojiteljice: ANA MARIJA PAJEK

Zajčki (01/01 2802 451)
vzgojiteljica: META BREGAR
pom.vzgojiteljice: TINA JERANT


Kužki (01/2802 452)
vzgojiteljica: KATARINA ŽEFRAN
pom. vzgojiteljice: ANKICA CUKOR

 

  V enoti STUDENČEK so trije oddelki - kombiniran oddelek in oddelka II.starosti. Nahajamo se v prostorih starega centralnega vrtca, v cetru Iga. Bližnja okolica vrtca nam nudi pestrost raziskovanja našega kraja. Veliko časa preživimo v naravi, na svežem zraku, hodimo na sprehode v bližnji gozd in po poljskih poteh v okolici.

  Obroke nam pripravljajo v centralni kuhinji v Krimčku, v naši enoti pa imamo razdelilno kuhinjo.

  Zajčki - mini počitnice

  Udeležili smo se mini počitnic na Pokljuki. Animatorji so nam pripravili orientacijski pohod, kjer so nam pokljuški škrati skrili naloge, katere smo vse uspešno opravili. Na koncu smo našli skriti zaklad. Pomerili smo se v mini golfu, pokljuškem oviratlonu ter na velikih igralnih postajah, kjer je zmagala naša natančnost, vztrajnost ter sodelovanje. Pred odhodom domov smo izdelali pokljuškega škrata, kateri nas bo spominjal na čudovito izkušnjo z mini počitnic.

  Zajčki - junij

  V mesecu juniju smo izvedli projekt Menjaj branje za sanje. Vsak otrok je prinesel od doma eno knjigo, katero je želel podariti. S starši so zapisali lepo misel za druge otroke. Vsako knjigo smo prebrali v času počitka. Nato pa je sledila tombola in vsak otrok je prejel knjigo enega od prijateljev. Veselje je bilo nepopisno. Ob zaključku šolskega leta smo staršem pripravili nekaj utrinkov z našega šolskega leta. Veliko časa smo preživeli zunaj, raziskovali smo travnik, za konec pa se odpravili na pohod v Drago.

  Kužki - junij

  Dramsko smo uprizarjali pravljico Kdo je napravil Vidku srajčico in za izvedbo kot v gledališču, pomagali pripraviti vse potrebno. Predstavili smo se otrokom iz oddelkov Lunice in Zajčki, največ pa nam je pomenil aplavz naših staršev na zaključnem srečanju. Telovadili smo še na poligonu, kolesarili, likovno ustvarjali in mojstrsko manipulirali s pravim orodjem. Nekaj posebnega je bil tudi naš knjižni piknik, na katerem smo v naravi poslušali klasično-inštrumentalno glasbo, se seznanili z zgodbo o levu v srcu, jo izrazili skozi risbo in si za posladek z žrebom izmenjali podarjene knjige.

  Kužki - zaključni izlet

  Kužki smo se z avtobusom odpeljali na zaključni izlet. Ustavili smo se pod Magdalensko goro in se urno povzpeli na vrh. V hladni senci pod cerkvico smo se okrepčali s sadno malico. Pot nas je vodila skozi gozd v dolino in v hrib in mi smo uživali. Preko informacijskih tabel smo spoznali, da so na tem območju živeli Kelti, njihove situle in druge najdbe pa so shranjene v muzeju. Našli smo skriti zaklad in se z njim posladkali. Po dolgi hoji smo srečali še konje, mamo kozo in kozličke. Polni doživetij in prijetno utrujeni smo v vrtcu kot bi mignil zaspali.

  Lunice - Zdrav duh v zdravem telesu

  Zelo se trudimo, da ostanemo zdravi, zato se večkrat odpravimo v gozd kjer v igri in treningu koncentracije preživimo celo dopoldne. Ne samo v gozdu, tudi v vrtcu izvajamo vaje za povečevanje koncentracije. Pomagajo nam, da se naučimo umirit in so hkrati zanimive.

  Lunice - Veselje na igrišču

  V naši prenovljeni enoti smo kooončno dobili igrala. Vsak dan komaj čakamo, da gremo na igrišče, kjer si damo duška. Še dobro, da je gugalnica tako velika, da se na njej gugamo skoraj vsi hkrati.

  Kužki - maj

  V mesecu maju smo raziskovali travnik, spoznavali travniške cvetlice in žuželke. Zanimala nas je tudi fotografija in tako je nastalo tudi nekaj lepih fotografij.
  Spontana igra s pokošeno travo je bila za otroke posebna izkušnja, v kateri so zelo uživali.
  S težko pričakovanimi sončnimi dnevi smo dobili tudi nova igrala. Otroci so se jih razveselili in komaj čakali, da preizkusijo tobogan. Veselje je bilo nepopisno.

  Lunice - pohod v Mah

  Zdaj smo že tako veliiiki, da zmoremo premagovat tudi daljše razdalje. Odpravili smo se na pohod v Mah, pogledat izvir pitne vode in se »seznanili s koliščarji«, davnimi prebivalci našega kraja. Po poti pa so nas navdihovale luže, katerim se nikoooli ne moremo upreti.

  Dan Zemlje

  20. aprila smo obeležili svetovni dan Zemlje. Pogovarjali smo se, koko lahko mi pripomoremo k lepši in čistejši naravi. Prebrali smo pravljico o onesnaževanju gozda, preko katere smo utrdili znanje o ločevanju odpadkov. Na svetovni dan Zemlje, smo se odločili, da uredimo in počistimo okolico vrtca. Pobrali smo smeti, pometli potke, pobrali kamenje po travi, ter pulili travo ob robnikih potk. Pri tem smo zelo uživali.

  Pomlad z Elmerjem

  POMLAD Z ELMERJEM Po zimskem spanju smo »Lunice« začele odkrivati pomlad, njene značilnosti in barve. Pri tem nam je pomagal slonček Elmer, ki je živopisanih barv in ne siv, kot ostali sloni. Radi smo prisluhnili njegovi zgodbi in se igrali različne igre, s katerimi smo utrjevali barve. Razveselili pa smo se tudi pravljične urice, katero smo spremljali na sodoben način, in sicer preko Zoom-a.

  Zajčki-marec

  V mesecu marcu so nas razveselile ptice, ki so žvrgolele pod oknom naše igralnice. S svojim žvrgolenjem so privabile poglede skozi okno, zato smo se odločili, da se posvetimo življenju ptic. Veliko smo se naučili o njih, jih spoznavali in prepoznavali njihovo oglašanje. Izdelali smo jim vsak svojo ptičjo hišico in gnezdece. Tudi igralnico smo okrasili z lastovicami in pomladnimi cvetlicami. Veliko časa smo preživeli v naravi, gozdu, polju.

  Kužki - marec

  Na marčevskem koledarju smo pri številki 25 narisali srček in odštevali dneve do materinskega dne. Z mislimi na mamice in očke smo peli, plesali in likovno ustvarjali. Igrali smo na glasbene cevi, spoznavali, kdo je napravil Vidku srajčico in se tako pripravljali na ZOOM srečanje, ki bo po sili razmer izvedeno kasneje.

  Kužki - februar

  Koronavirus je zavladal v našem oddelku – na srečo samo kot rdeča nit raziskovanja in učenja preko igre. Še bolj se zavedamo, kako pomembno se je družiti v mehurčkih, kihati in kašljati v rokav, si pravilno umivati roke, zdravo jesti in se veliko gibati na svežem zraku. Nič nas ni strah, saj vemo, da imamo z vsem tem moč, da virus preženemo. K nam je zavil tudi pust, ko so v vrtcu plesale, se smejale in po Igu paradirale maškare.

  Zajčki - februar

  Prišel je težko pričakovani čas, ko smo ponovno prišli nazaj v vrtec. Prišli smo še z večjim veseljem, ker smo se s prijatelji srečali v novih prostorih naše enote. Hitro smo se navadili na novo igralnico, še posebej pa smo navdušeni nad igriščem. Februar zaznamuje Slovenski kulturni praznik, zato smo tudi mi spoznavali življenje Franceta Prešerna. Naučili smo se slovensko himno ter s tehniko trganke izdelali slovensko zastavo. Na pustni torek smo se spremenili v pustne šeme, ki so z rajanjem in plesom preganjale zimo.

  Zajčki - oktober

  Oktober smo pričeli s Tednom otroka s sloganom Odgovor je pogovor. V tem tednu smo se družili s sosednjo skupino Kužki. Imeli smo prireditev Pokaži kaj znaš, kjer smo se skupine predstavile s petjem, plesom in igranjem na glasbene cevi. Skupaj smo ustvarili jesensko sliko s tiskanjem listov. Odšli smo na pohod na Pungart, kjer smo uživali v iskanju jesenskih plodov. Jeseni v vrtcu ne moremo pričeti brez obiska Tetke Jeseni, ki nam je zaplesala svoj jesenski ples, vsakemu otroku pa je podarila jabolko.

  Strani